Dilatatievoegen

Dilatatievoegen zijn kitvoegen die overal te vinden zijn. Een dilatatievoeg heeft als functie om werking op te vangen. Een veel voorkomende oorzaak van werking is  de afwisseling tussen warmte en de kou in het materiaal. Galerij en balkon-elementen moeten onderling, maar ook bij de aansluitingen met het gebouw duurzaam worden afgedicht. Gebeurt dit niet goed dan ontstaat lekkage die zelfs het gebouw kan binnendringen. Een andere functie die een dilatatievoeg kan bieden is het tegenhouden van tocht en/of viezigheid zoals insecten of bladeren.

Toepassingen

  • Galerijen
  • Balkonaansluitingen
  • Betonnen afdekkers
  • Lateien
  • Trappenhuizen
  • Aansluitingen betontrap
  • (prefab) Betonnen platen
  • Parkeergarages
  • Tussen terrastegels
  • Rondom raamkozijnen
  • Gevels

Een traditionele kitvoeg op rugvulling wordt vaak toegepast in nieuwbouwsituaties. Nadat de hechtvlakken zijn gereinigd wordt de voegafdichting op een rugvulling aangebracht. Is er meer zekerheid nodig wordt er een overlappende strook voegmassa op het beton aangebracht. Ookwel de brugvoeg genoemd, deze vormt in combinatie met een traditionele ondervoeg een extra zekerheid.

Waarom een dilatatievoeg aanbrengen?

Hierboven hebben we eigenlijk al kort uitgelegd waarom een dilatatievoeg aangebracht moet worden. Een dilatatievoeg word dus gebruikt voor drie dingen:

Het opvangen van werking 

Gebouwen hebben te maken met werking, is het koud dan krimpt het materiaal, word het warm dan zal het materiaal gaan uitzetten. Om deze werking tegen de gaan plaats men een kitvoeg. Dit voorkomt scheuren en de kans op lekkage. Dit is uiteraard een erg vervelend probleem dat u graag tegen wilt gaan. Water kan zo veel schade aanrichten, dit wilt u graag voorkomen.

Het tegenhouden van tocht

Dilatatievoegen die worden aangebracht rondom kozijnen en/of in de gevel van een woning zijn goed bestemd voor het tegenhouden van tocht. Een elastische kitvoeg in deze kieren zorgt ervoor dat het dicht zit waardoor tocht niet kan binnenkomen. Verder maken ze het ook net wat meer geluiddicht. Het heeft dus een isolerende en geluidswerend werking!

Tegen insecten en/of viezigheid

Als er een dilatatievoeg is toegebracht hebben insecten geen kans om de voeg binnen te treden. Dit word vaak gehanteerd rondom de kozijnen en tussen terrastegels. Terrastegels voorzien van een elastische kitvoeg is iets wat vaak word gedaan, een cementvoeg kan de werking niet aan waardoor er vaak scheuren ontstaan, dit komt door de zachtere ondergrond. Verder is het een goede hulp tegen onkruid of insecten, deze kunnen er niet binnen dringen indien er een kitvoeg zit.

Hoe lang gaat een dilatatievoeg mee?

De levensduur van een dilatatievoeg ligt tussen de 5 en 20 jaar. Dit is geheel afhankelijk van het onderhoud, de werking en de toepassing. Een voeg die aangebracht is in de gevel waar nauwelijks water komt zal langer meegaan dan een galerijvoeg die elke dag belopen word. Wel is onderhoud hierbij ook een spelende factor. Goed onderhouden kitvoegen hebben een langere levensduur, denk hierbij aan bladeren en of viezigheid dat op de kitvoeg kan liggen. Word dit niet verwijderd dan kan dit gaan schimmelen en zo de kitvoeg aantasten. Regelmatig schoonmaken van de kitvoegen is dus eigenlijk een pre. Verder is water een belangrijk punt. Natuurlijk kunnen kitvoegen wat hebben maar indien er langere tijd water op staat door bijvoorbeeld een slechte afwatering kan de kitvoeg gaan onthechten.

Jaarlijkse controle

Het is dus van belang dat u de kitvoegen goed controleert eens in de zoveel tijd om problemen te voorkomen. Lekkage kan erg veel schade aanrichten. Weet u zelf niet goed of de kitvoegen nog goed zijn dan kunt u ons inschakelen voor een inspectie.

Vraag bij ons gerust een offerte aan voor een inspectie of het vervangen van uw dilatatievoegen!